Ljusstråk

5 - 6 september 2020 = 20-års jubileum!

Lars Petersson

Ordentligt Ordnade Ord Och Oväntade Osynligheter

Deltar i Ljusstråk 2020
Klacka-Lerberg, Marinelund 338

0587-411 42, 070-516 64 46
lars.petersson@craftart.se
www.craftart.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om Lars Petersson

 
Träslöjd
 
Jag kunde kanske blivit bagare? När handen arbetar är tanken fri. De oväntade lösningarna på frågor man gått och funderat på brukar få sin lösning när händerna är sysselsatta. Men jag blev inte bagare, jag började tälja i trä.
 
Trä är som de flesta material - man behöver bekanta sig med det för att kunna bearbeta och forma dem. Materialet kräver att jag lyhörd. Vissa former går inte. Materialet säger ifrån. När jag klyver virket för hand, vet jag att klyvsnittet följer fiberriktningen och då tillåter materialet förvånansvärt mycket böjning om det är en svepask jag vill göra. Jag kan inte tillverka något utan att lämna utrymme för materialets rörelser.  Trä rör sig rytmiskt som flera andra naturliga fenomen som ebb och flod, som temperaturen mellan dag och natt, som luftfuktigheten mellan vinter och sommar. Det måste jag som träslöjdare förhålla mig till.
Ett krokigt träd, som ur det konventionella skogsbrukets synpunkt är i princip värdelöst, kan vara det mest utsökta ämnet till en slev. Med enkla handverktyg följer jag träets fiberriktning. En träsked kan då göras tunn och behaglig. Frukosten blir en bra start på dagen om den äts med en välgjord träsked.
 
Jag målar en del av det jag gör. Helst med äggoljetempera. Jag målar med mager tempera, många, tunna färglager. Då kan jag få precis den yta och lyster på den skurna ytan som jag vill. Ibland förgyller jag detaljer med bladguld.
 
Resultatet blir slöjd som kan brukas eller beskådas. Sakerna håller länge och användning brukar göra dem vackrare. Det blir brukaren som på så sätt gör sakerna färdiga, ger dem sitt slutliga uttryck.
 
Jag har slöjdat i trä i mer än 25 år, mer eller mindre yrkesmässigt. Jag delar min tid för att på halvtid arbeta med slöjd- och hantverksfrågor som länshemslöjdskonsulent i Örebro län.
Förutom mitt eget slöjdande, leder jag kurser, undervisar, håller föredrag, skriver texter om slöjd och intresserar mig just nu för bevarandefrågor som rör slöjd och hantverkskunskaper.
 
Jag har
- gått en tvåårig träslöjdsutbildning vid Vindelns folkhögskola, några kortare kurser på Sätergläntan, hemslöjdens gård i Dalarna och en tvåveckors sommarkurs på Capellagården på Öland.
-  deltagit på flera nationella samlingsutställningar genom åren både på Liljewalch konsthall, Virserums konsthall och andra mer lokala utställningar. Några separatutställningar har det också blivit. Ett samarbete med en textil konstnär har resulterat i två utställningar: UrTidensTecken, i samband med millennieskiftet i Katrineholms konsthall 1999-2000 och Färd , Säfstaholms slott, Vingåker sommaren 2001. Saker jag gjort har köpts in av bl a Nordiska museet, Tillväxtverket, Katrineholms, Vagnhärads och Vingåkers kommuner.
- givit ut boken Slöjden börjar i skogen på Hemslöjdens förlag, 2011

Fåglar av Lars Peterson
Informationsägare:
Sidan uppdaterad av: Elin Sörman 2020-07-08 11.18
Fåglar av Lars Peterson
Träslöjd
Lars petersson
Av Lars Petersson
lars Petersson Boxes
Fåglar av Lars Peterson
Fåglar av Lars Peterson
Fåglar av Lars Peterson
Ljusstråk, en kulturslinga genom Nora bergslag
Besöksadress: Nora bibliotek, Storgatan 15, Nora
Kontakt: Kultursekreterare Elin Sörman, telefon 0587-810 00, E-post: elin.sorman@nora.se