Ljusstråk

4 - 5 september 2021 = 20-års jubileum!

Invigning 2011, tal av Magnus Wetterholm

Läs hela det bejublade tal som Magnus Wetterholm i skepnad av Gertrude Stein höll vid invigningen av Ljusstråk samlingsutställning.

Kära vernissagebesökare. Kära vernissagebesökare i Nora. Nu Noras nya vernissagebesökare. Idag för första gången vernissagebesökare idag, i Nora. Idag. En förnyelse av förnyade vernissagebesökare i Nora. Vernissagebesökare som är en utvald skara av vernissagebesökare på Bryggeriet. Bryggeribesökare med vernissagetankar. I Bryggeriet. Hoppas att ni tankar, era tankar på vernissagen. Tanken är tänkt att just ni ska tanka och vara vernissagebesökare. Där man tankar. Tänk bara den tanken, och när ni tänkt tanken så är ni verkligen vernissagebesökare. I Nora. I dag. Inte igår. Inte i morgon. Idag. Tilltänkta tankande vernissagebesökare. Nytankade med tankar. Tankar på ett Bryggeri. Och på vernissage. Inte illa tänkt. Av Noras nya vernissagebesökare. För det är det ni just nu är. Här. I Nora. Idag. Inte igår, och inte i morgon. Idag. Nu, nu, nu. Nu är ni vernissagebesökare.

Att vara vernissagebesökare är spännande. Spännande, utspännande, ytspännande, med yta och spänning. Spänningen släpper. Sen. Inte nu. Idag, inte igår. En spänning av igår är ingen spänning. Den är ospännande. En ospännande spänning. Rent ut sagt ytlig. Utan yta. Däremot med ytspänning.

I Nora så brygger vi. Vi gör en brygd. En brygd bryggd av spänning och yta. På Bryggeriet. För där, där, där, där brygger vi, inte hit och inte dit, utan här borta, här hit. På ett Bryggeri här och nu, här, här, här brygger vi, det blir nybryggt. Kanske kaffe. Nybryggt kaffe. Eller okaffe. När blir kaffe något okaffe? Det blir något att minnas, något oförglömligt, oglömt i en framtid. Inte dåtid. En framtid av oglömt. Glöm inte det. Glöm inte bort ett vernissage på Bryggeriet. Så vad det sagt och så var det invigt. Vi har vigt en tid så det är invigt. Borta är de oinvigda. Vi är vigda här, vi är vernissagevigda. Så det så. Nu är det invigt. Inte oinvigt. Möjligen för de oinvigda. Här. Här är skönt invigt. Evigt invigt. Så skönt. Nu håller Gertrude Stein tyst. För nu är det invigt. Hurra.

Informationsägare:
Sidan uppdaterad av: Elin Sörman 2013-08-30 14.35
Magnus Wetterholm som Gertrude Stein invigningstalar
Ljusstråk, en kulturslinga genom Nora bergslag
Besöksadress: Nora bibliotek, Storgatan 15, Nora
Kontakt: Kultursekreterare Elin Sörman, telefon 0587-810 00, E-post: elin.sorman@nora.se